top of page

Çalışma Alanlarımız

Ceza Hukuku

Genel Olarak Ceza Hukuku

Ceza hukuku bireye ait temel deÄŸerleri en etkin ÅŸekilde koruyan hukuk dalı olarak nitelendirilebilir. Bireyin hayat, özgürlük, mülkiyet gibi bu temel deÄŸerlerini ihlal eden saldırılara karşı ceza hukukunun devreye girebilmesi için bazı koÅŸulların gerçekleÅŸmesi gerekir. Esasen haksızlık teÅŸkil eden bir fiilin suç olarak nitelendirilebilmesi için bulunması gereken unsurların neler olduÄŸu, suç iÅŸleyen failin hangi koÅŸullar altında ve ne tür yaptırımlara tabi tutulacağı titizlikle incelenmesi gereken ve güncel mevzuat ile yüksek mahkeme kararları da göz önünde bulundurularak deÄŸerlendirilmesi gereken hususlardır. 

​

Ceza hukuku, 'ceza'yı bir araç olarak kullanarak esasen hukuki deÄŸerleri koruma görevini yerine getirmektedir. Nitekim failin suç iÅŸlemek suretiyle ihlal ettiÄŸi deÄŸerler aslında bir toplumun huzur ve barış içinde yaÅŸaması için önemle korunması gereken deÄŸerlerdir. Cezalandırmak suretiyle ise failin bu huzur ve barış ortamını koruması gerektiÄŸi hatırlatılmaya ve fail üzerinde bir farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır.

​

Öte yandan ceza hukuku bir çok diÄŸer hukuk dalının yanı sıra korunmaya deÄŸer hukuk normlarını soyut olarak deÄŸil, doÄŸrudan insanların eylemlerine karşı koruma görevi üstlenmektedir. Bu sebepledir ki ağır zararlara sebebiyet vermiÅŸ olsalar bile doÄŸal afetler ceza hukukunun konusunu oluÅŸturmazlar. Bu baÄŸlamda ceza hukukunun konusunun, insan tarafından meydana getirilen ve insanların müÅŸterek yaÅŸamında gereken güven duygusunu ihlal eden fiiller olduÄŸunu söyleyebiliriz.

​

Ceza hukuku bir takım davranışları yasaklamak ve/veya bir takım davranışları emretmek suretiyle yukarıda bahsi geçen deÄŸerlerin korunmasına hizmet eder. Söz konusu yasaklar ve emirler aslında toplumsal temel etiklerin birer yansıması durumundadırlar. Bu yasak ve emirlerlerin ihlali durumda ise önceden öngörülmüÅŸ ceza yaptırımları devreye girerek korumanın etkin kılınması saÄŸlanmaktadır. Ceza hukukunun üstlenmiÅŸ olduÄŸu bu etkin koruma fonksiyonu 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 1. maddesinde, ''Ceza Kanununun amacı; kiÅŸi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliÄŸini, hukuk devletini, kamu saÄŸlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç iÅŸlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleÅŸtirilmesi için ceza sorumluluÄŸunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiÅŸtir.'' ÅŸeklinde ifade edilmiÅŸtir. 

Ceza Mahkemeleri ve Ceza Yargılaması

Ceza mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coÄŸrafi durumları ve iÅŸ yoÄŸunlukları göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde Hakim ve Savcılar Kurulu'nun olumlu görüÅŸü de alınarak Adalet Bakanlığı tarafından kurulur. Ceza mahkemeleri, asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diÄŸer ceza mahkemelerinden oluÅŸmaktadır.

  • Asliye Ceza Mahkesi

  • Ağır Ceza Mahkemesi

  • Uzmanlık Mahkemeleri

    • Çocuk Mahkemesi​

    • Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi

    • İcra Ceza Mahkemesi

    • Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi

​

Ceza yargılamaları hangi aÅŸamada olursa olsun büyük bir titizlikle üzerinde çalışılması icap eden ve uzmanlık gerektiren yargılamalardır. Bu kapsamda büyük hak kayıpları yaÅŸanmaması için muhakkak bir avukat desteÄŸi almanızı tavsiye ederiz.

Eskişehir Ceza Avukatı
Ağır Ceza Avukatı
EskiÅŸehir Avukat

''Mutluluk, bilgi ile kazanılır.'' (Platon)

Ceza
Hukukuna İlişkin Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

​

İstiklal Mahallesi ReÅŸadiye Esnafı Sokak Ali O. Tüfek ReÅŸadiye İş Merkezi No:1 Kat:1 Ofis:8 

Odunpazarı / ESKİŞEHİR

Email : emrekaankocaman@gmail.com

GSM    : +90 (506) 728 7565  

Telefon : +90 (222) 220 7565

  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon

EskiÅŸehir Avukat

Eskişehir İcra Avukatı

Eskişehir Boşanma Avukatı

Eskişehir Miras Avukatı

Eskişehir Ceza Avukatı

Eskişehir Ağır Ceza Avukatı

EskiÅŸehir Avukat Emre Kaan Kocaman

bottom of page